Hudterapeutens väg

Hur jag fann mitt drömyrke...

- Är det ledigt Edit?
- Javisst Herr Kvist

svarade jag
den äldre herrn där jag satt i kassan. Vi sa inte så mycket mer under tiden jag slog in hans varor men känslan av samförstånd var skön. Jag trivdes med kollegorna och de återkommande kunderna.

Arbetsuppgifter  "på golvet", i charken med Kenneth som var rund och go. Han kastade ofta upp en korvsnutt eller ostbit i luften för att låta den landa på tungan
"Man måste veta vad man säljer"
Han gav mig en rejäl utskällning då jag spontant sträckte ut handen för att fånga en nyslipad köttkniv som ej fäste på magneten. Hade jag tagit den hade jag med all säkerhet skurit av senor i handen. Och aldrig blivit hudterapeut...

En kort tid ansvarig på frukt & grönt. Kort för jag satte för låga priser.
När jag sedan blev placerad enbart i kassan fick jag så ont i ryggen att jag till slut fick tänka om.
20 år gammal ska man inte ha ont av jobbet och via arbetsförmedlingen fick jag fylla i ett formulär som ledde till en "fålla" av olika yrken som skulle passa mig utifrån svaren.
Det finns möjlighet för dig med, bara gå in på arbetsförmedlingens hemsida eller googla fram fler test. 

Jag läste hudterapeut och undrade vad en sådan höll på med? 

Under arbetssysslor stod precis sådant som jag höll på med hemma!
Gjorde ansiktsmasker och badsalt i ugnen. Kunde man jobba med det här? Wow..

Påhejad av mina föräldrar valde jag ut en privat skola, som verkade ge mest. Jag kom in efter skriftlig ansökan och intervju med rektor Fru Wirö.

O`boy om det var tufft! 
Vi läste bl.a anatomi och fysiologi på samma nivå som sjuksköterska, kemi, fysik som nobelpristagare - nej skoja bara men mer än lätt iallafall, hygien och mikrobiologi, apparatlära, handelsräkning & bokföring utöver all praktiskt träning förstås 
70% rätt på varje tentamen krävdes  - och de kom tätt. När du behövde skriva om kostade det 200 kr.
Väldans nöjd med utbildningen!

Juni 1995 tog jag examen även med Cidescodiplom som verkar i 40 länder (tex Spanien) där de känner till det höga måttet på kunskapen.

Jag startade företag vilket tvingade mig att lära nytt i ämnen som jag varken var bra i eller tyckte var roliga. DET tror jag är superbra för hjärnan och din personliga utveckling. Det finns en hel del seminarier och kurser inte minst digitalt att vidga sina vyer med.
Vad skulle du börja med? :)


2. Det började lukta bränt före vi såg röken
som smög ut från personalrummet. Jag hade glömt strykjärnet på. Jösses vad rädda vi blev och tur det gick bra ändå.
Efter examen fick jag anställning på en stor salong på Drottninggatan i hufvudstaden.
Där fick vi inte använda handdukar i ansiktsbehandling utan gjorde rent med gula, tunna skumgummilappar som blev kallt sladdriga. Oh så det skavde i mig när jag visste vad gott en varm handduk gör. Den känns ju i hela kroppen.
Bra tips vid ångest är att lägga just en riktig varm på bröstet. Många känner lättnad. Jag har tidigare tipsat om tapping också. Oerhört kraftfullt och enkelt verktyg läs mer på peacefulheart.se

Det blev inte många månader här innan jag startade eget i Södertälje.
Men värdefull tid med många insikter och - tyvärr fadäser. Jag höll på att fylla upp bubbelbadet när det kom in kunder som ville ha hjälp med produktköp. Det var lite trixigt för jag var inte alls förtjust i ägarens val. Det tog sin tid och när de med goda råd men ingen påse i handen lämnade salongen hade vattnet runnit över badkarskanten vidare ut i hallen på trägolvet... Panik igen

Men det var inget emot när ovädret orsakade något slags baksug och avloppsvattnet trängde upp i den stora lokalen som låg i källarplan. Ägarens man hade med egna händer lagt in ett fint trägolv som krävt mycket arbete och tid. Det stod nu som i lustiga huset och gick inte på försäkringen. Force major "naturkatastrof". Det skar i hjärtat.

Nu finns bara produkter jag valt utifrån kunskap och  hjärta att köpa. Inga gula skumgummi. Ingen källarlokal har jag valt under åren. Och ärligt talat stryker jag inte särskilt ofta

3. När jag kan vara ute och spela golf!
Påhejad av mina föräldrar som drivit jordbruk startade så jag egna firman hösten -95 innan jag fyllde 22. Minns den speciella känslan när pappa och jag gick in på bankkontoret vid Saltsjötorg i Södertälje. De som jobbade tittade upp, kände igen min far och hälsade glatt när vi kom in. Minns det som damerna dröjde sig kvar med blicken, jag kände att pappa vara stolt och att det var en stor dag för mig.

Via arbetsförmedlingen fick jag starta-eget-bidrag vilket gav några tusen kronor i månaden som hjälpte mig att komma på fötter första halvåret.
Jag hade klippt mig på Gittasalongen i många år och visste att två tjejer hade tagit över och att ett rum stod tomt. Perfekt, här ville jag vara och så blev det.
Eleanor blev min första mentor och jag tänker än på henne med värme!


Många dagar kom ingen in. Men man får inget gratis och jag var på plats, satt och pluggade eller bekantade mig med frisörernas kunder som senare vågade sig in till mig.
 
En dag kom en kund in från Storgatan och undrade om jag gjorde ansiktsbehandling?

På gatuprataren hade jag skrivit alla behandlingar som vaxning, fotvård, massage mm men missat det jag gjorde helst och mest.
Bra lärdom! Den har följ mig. Kommunikation är bland det svåraste som finns sa senare en annan värdefull mentor jag fick, Git.

Minns en kund som fått ett presentkort på "MInisemestern" som inleddes med kortare ryggmassage och därefter ansiktsbehandling och fotvård.
När hon kom in på sin bokade tid en strålande lördag utbrister hon

" Jaha är det här jag ska tillbringa två timmar när jag kan vara ute och spela golf? "

Minns att jag blev ledsen och stött men glad att hon var nöjd och len när hon gick. Kände en tillfredställelse och yrkesstolthet i det.
Idag hade jag bett om presentkortet och släppt iväg henne till golfbanan. Lite tjurig tant har jag väl blivit.
Efter jag fick första barnet - 97 var jag på salongen två veckor senare eftersom jag tyckte jag precis fått snurr på firman. kunde ju inte tappa de kunder jag fått. När jag sedan väntade tvillingarna -98 jobbade jag fram tills dessa att jag inte nådde kundernas huvud för magen var så stor. 
Men här slutade jag faktiskt på salongen och tänkte vara ledig ett tag  med de små  ...


- Fröken Hansen har ni övat lackning idag?

Manikyr var INTE min grej och det var pillrigt att
få till 2 x 3 godkända lackningar...